Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών κα άλλες διατάξεις»

Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών κα άλλες διατάξεις»

Θεόδωρος Καράογλου

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είχαμε τη δυνατότητα πριν από μερικές μέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και σήμερα από το πρωί, να συζητήσουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που αναφέρεται στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών.
Πίστευα ότι είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο και στα έξι του κεφάλαια δεν έδινε τη δυνατότητα για άσκηση αντιπολιτευτικού λόγου και πίστευα ότι με συνοπτικές διαδικασίες και ομόφωνα, θα έλεγα, θα περνούσε πολύ εύκολα και από την επιτροπή και από το Τμήμα. Αντ' αυτού είδα μια άρνηση, μια ένταση, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Και αναφέρομαι σε αυτό καθ' εαυτό το νομοσχέδιο, το αρχικό, όπως παρουσιάστηκε με τα έξι κεφάλαια και όχι με τις τροπολογίες που επακολούθησαν, για τις οποίες θα μιλήσω αργότερα.

Ας δούμε όμως ένα προς ένα τα σημεία του νομοσχεδίου, για να δούμε αν πράγματι σήκωνε αυτές τις αντιδράσεις που κατ' αρχάς εμφανίστηκαν στην επιτροπή και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο.
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, μια διαδικασία που πολλάκις χρησιμοποιήθηκε από την προσφάτως απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ποιος δεν θυμάται αλήθεια -ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είμαι βέβαιος ότι δεν το ξεχνάν, γιατί το έχουν πληρώσει ακριβά- την περίφημη απόφαση 1099 για το κλείσιμο της πενταετίας 1989-1993, την περίφημη 1144 για την εξαετία 1993-1999, την «ΣΥΝΑΦΕΙΑ» για την τετραετία 1999-2003; Δεν έχουν περάσει δα και πάρα πολλά χρόνια και θα πρέπει πού και πού να γυρίζουμε να θυμόμαστε και το παρελθόν, έτσι ώστε να παραδειγματιζόμαστε και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον.
Γιατί γίνονται όμως όλες αυτές οι διαδικασίες περαίωσης. Απλά και ξεκάθαρα, γίνονται λόγω των αδυναμιών των ελεγκτικών μηχανισμών να διενεργήσουν ελέγχους στο σύνολο των δηλώσεων και για όλα τα φορολογικά αντικείμενα και φυσικά κάτω από την πίεση της παραγραφής που έχει το ελληνικό δημόσιο. Άλλωστε, η διαδικασία της περαίωσης είναι μια διαδικασία καθ' όλα νόμιμη, μια που προβλέπεται και στη σχετική νομοθεσία άρθρο 66, παράγραφος 8 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά, όπως και προηγουμένως ανέφερα, έχει και πολλές φορές χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.
Μάλιστα -και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό- έχει χρησιμοποιηθεί με απλές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Οικονομίας. Εξουσιοδοτούσε, δηλαδή, το ελληνικό Κοινοβούλιο τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομίας, ο οποίος έβγαζε μια απόφαση περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Και σήμερα δεν ακούσαμε ούτε ένα μπράβο για τη δημοκρατική ευθιξία που έδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που τόλμησε και έφερε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τη ρύθμιση αυτή, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει μια εξουσιοδότηση, να την πάρει και να βγάλει όποια απόφαση ήθελε.
Ακόμη, πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι μια ρύθμιση ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους οκτακόσιους πενήντα χιλιάδες μικρομεσαίους, που πρέπει να πούμε ότι την περιμένουν πώς και πώς, για να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους και έτσι, ελεύθεροι από τώρα και πέρα να προγραμματίσουν την οικονομική τους πορεία για το μέλλον.
Όμως, θα πρέπει να σταθώ σε ένα σημείο που προηγουμένως ανέφερα, ότι δηλαδή αυτή η διαδικασία της περαίωσης, όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες, οφείλονται στην αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους στο σύνολο των δηλώσεων και των φορολογικών αντικειμένων. Γιατί όμως αυτή η αδυναμία; Τι έκανε η απελθούσα κυβέρνηση εδώ και είκοσι χρόνια και δεν φρόντισε να στήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς, έτσι ώστε έγκυρα και έγκαιρα να γίνονται οι κατάλληλοι φορολογικοί έλεγχοι;
Δυστυχώς, οι πειραματισμοί της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας διέλυσαν στην κυριολεξία τις ΔΟΥ. Δημιούργησαν τα περίφημα ΤΕΚ, περιθωριοποίησαν σοβαρούς, αξιόλογους και καταρτισμένους υπαλλήλους μόνο και μόνο γιατί είχαν το αδίκημα κατ' αυτούς να μην ανήκουν ιδεολογικά, πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και αντί γι' αυτούς, προώθησαν μία σειρά κομματικών στελεχών μόνο και μόνο γιατί είχαν το προσόν να ανήκουν κομματικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός αυτού, δεν φρόντισαν να εξοπλίσουν τις ΔΟΥ με τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για να είναι σύγχρονες και αποτελεσματικές. Δεν φρόντισαν να τις μηχανοργανώσουν, έτσι ώστε πραγματικά να υπάρχει αξιόλογο και σοβαρό ελεγκτικό έργο. Θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά -και βέβαια αυτό είναι ένα ζήτημα που νομίζω ότι και ο εκλεκτός συνάδελφος εισηγητής της Μειοψηφίας το ξέρει πάρα πολύ καλά- ότι τα μηχανήματα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στις ΔΟΥ είναι των αρχών της δεκαετίας του 1990 και το λειτουργικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούν είναι τα Windows 3.1 που ξέρετε ότι είναι έκδοση του 1992. Θα ήθελα να αναφέρω ότι οκτώ μόνο από τις δέκα επτά συνολικά εφαρμογές του TAXIS λειτουργούν και οι υπόλοιπες δεν λειτουργούν. Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για όλα αυτά.
Έτσι, η Κυβέρνησή μας αναγκάστηκε -επαναλαμβάνω τη λέξη «αναγκάστηκε»- να φέρει στο ελληνικό Κοινοβούλιο τη συγκεκριμένη διαδικασία περαίωσης, τονίζοντας μάλιστα δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι είναι η πρώτη και ταυτόχρονα η τελευταία φορά που έρχεται στο Κοινοβούλιο τέτοια διαδικασία περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.
Χαιρετίζω αυτή τη δήλωση-δέσμευση του κυρίου Υπουργού και τον καλώ το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει στη νέα δομή των ΔΟΥ με την κατάργηση των «αμαρτωλών» ΤΕΚ, με την κατάργηση του «κομματικού αμαρτωλού» ΣΔΟΕ που χρησιμοποιήθηκε για συγκεκριμένους σκοπούς, με την αξιοποίηση όλων των υπαλλήλων των ΔΟΥ που πολλοί απ' αυτούς βρίσκονται στη γωνία -σας εξήγησα προηγουμένως γιατί- με την πλήρη μηχανοργάνωση και μηχανογράφηση των ΔΟΥ.
Στα κεφάλαια β΄ έως ε΄ δεν έχω πολύ χρόνο για να αναφερθώ αναλυτικά. Δεν άκουσα όμως κάτι. Περίμενα ειδικά για τα κεφάλαιο β΄ και γ΄ να ακούσω ένα «μπράβο» στο Υπουργείο, «μπράβο» στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί ρυθμίζει με πάρα πολύ ευνοϊκούς όρους τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών προς το ελληνικό δημόσιο. Δεν άκουσα ένα «μπράβο» γιατί φροντίζει χωρίς πρόστιμα, χωρίς προσαυξήσεις να δεχθεί τις Δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος, ΦΠΑ, χωρίς να υποβάλει σε πρόστιμα ή προσαυξήσεις αυτές τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, όπως είπα προηγουμένως, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να ανασάνουν είτε από τις ρυθμίσεις των οφειλών είτε από την υποβολή των εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Είναι πολύ σημαντικό, όταν χρειάζεται, να λέμε και αυτό το «μπράβο» γιατί έτσι στέλνουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν τη γενναιοφροσύνη που είναι απαραίτητη, συζητάνε καλοπροαίρετα και προσπαθούν με πνεύμα καλής θέλησης και με συνεργασία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, στο μισό λεπτό που μου απομένει, να αναφερθώ επί τροχάδην στο κεφάλαιο 6 που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι το κεφάλαιο που αφορά στη σύσταση υπηρεσιακών μονάδων και στις μεταβολές σε ορισμένες ΔΟΥ, γιατί αντιμετωπίζει ένα σημαντικότατο πρόβλημα. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λειτουργίας ενός ΕΘΕΚ με έδρα την Αθήνα και με αρμοδιότητα όλη την Ελλάδα. Τώρα πλέον διασπάται, γίνονται δύο διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα -το ένα στη Θεσσαλονίκη- έτσι ώστε να υπάρχει πολύ μεγάλη ευκολία στους ελεγκτές, στην υπηρεσία, να κάνει ελέγχους στις επιχειρήσεις που είναι στη Βόρεια Ελλάδα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ακόμα, αντιμετωπίζεται ένα σημαντικότατο πρόβλημα, αυτό της ΔΟΥ Ιωνίας, η οποία ήταν μία ΔΟΥ που λόγω των χιλιάδων φορολογουμένων και λόγω του τεράστιου γεωγραφικού χώρου που κάλυπτε, είχε στην κυριολεξία «φρακάρει», ενώ τώρα με την απόσπαση ενός μέρους της αρμοδιότητάς της και χιλιάδων φορολογουμένων που πηγαίνουν στη ΔΟΥ Αγίου Αθανασίου, η ΔΟΥ Αγίου Αθανασίου αναπτύσσεται, γίνεται ΔΟΥ Α΄ τάξης και η ΔΟΥ Ιωνίας θα μπορέσει να λειτουργήσει πιο ουσιαστικά.
Αυτές είναι οι σκέψεις μου σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε.
Είναι ένα νομοσχέδιο, που όπως είπα πριν, θα περίμενα καλοπροαίρετα γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες και ομόφωνα θα έλεγα, να περάσει. Αντ' αυτού, είδα τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ να ξιφουλκούν σαν σύγχρονοι Δον Κιχώτες εναντίον ανεμόμυλων που μόνο αυτοί ανακαλύπτουν.
Λυπάμαι που ο χρόνος δεν με παίρνει να αναφερθώ στις τροπολογίες που κατατέθηκαν από το Υπουργείο. Φαντάζομαι ότι στην αυριανή συζήτηση θα έχουμε τη δυνατότητα να αναφερθούμε στις τροπολογίες αυτές.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.